Röka v2

Vecka 2 (P4) – Boken

Hallå vänner!

 

Jag var en av dem som vägrade acceptera att jag var beroende av cigaretter. Tills en dag då någon utmanade mig att bevisa detta genom att under en veckas tid inte röka en enda cigarett. Jag hittade alltid någon ursäkt för varför jag inte kunde anta utmaningen :

 

– Varför skulle jag bevisa något för någon?

– En vecka skulle inte vara några problem, men jag har inte någon lust?

– Om jag hade en bra anledning så skulle jag göra det… osv

 

En människa som är i förnekelse över ett missbruk hittar alltid en ursäkt att fortsätta. Sluta upp med att lura dig själv och ta tag i problemet i stället.

 

Vi har alla hörts historier om personer som fått order ifrån sin doktor att sluta röka genast på grund av deras akuta hälsoproblem. När jag själv hörde sådana visor så kunde jag känna lättnad över att jag inte befann mig i samma situation som dessa sjuka människor. Det tragiska med denna lättnad är att jag faktiskt var på väg rakt in i den situationen. Det enda jag hade behövt göra var att fortsätta röka i några år till. Men som tur var så gjorde jag det du gör just nu. Jag började förbereda mig för att sluta!

 

Nikotinet sänker självsäkerheten till en punkt då vi inte längre kan lita på vårt eget omdöme. Det finns många exempel där vi rökare skapar drama runt omkring oss helt i onödan. När vi hamnar i dessa “dramatiska” situationer så tar vi en cigarett och plötsligt så kan vi tänka klart igen. Illusionen är att det var cigaretten som hjälpte oss att lugna sinnet och att vi aldrig hade varit kapabla att reda ut situationen utan nikotinet. Sanningen är att situationen aldrig hade uppstått från första början om vi inte hade varit rökare.

 

Här är några exempel ifrån mina egna rökare dagar :

 

  • Det är sent på kvällen, cigaretterna är på väg att ta slut och affärerna är stängda. Ångesten stiger och humöret sviker. Jag tror endast en rökare kan förstå hur jobbig denna situationen är.

 

  • I går var det fest och trots att jag sagt till mig själv att jag har slutat att röka för femtioelfte gången så fick jag efter ett par öl för mig att testa “feströka” kortet. Något hängig dagen efter så vet jag att det finns ett halvt paket med cigaretter i jackfickan och så var man en rökare igen. Att man mår dåligt över detta är en underdrift. Detta hade aldrig varit ett problem för en icke rökare.

 

  • Jag kunde på fullaste allvar säga att det var skönt att ha någonting att göra när jag väntade på bussen. Det är trevligare när man har cigaretterna att sysselsätta sig med. Allvarligt? Enligt “rökar Böna” är det bättre att långsamt ta livet av sig än att lyssna på en välskriven ljudbok.

 

Alla situationer som gör att vi tror att vi behöver en cigarett, alla undanflykter som vi kan hitta på för att inte röka, alla omständigheter som gör att idag inte är en bra dag att sluta röka på är produkter av vårt missbruk. Dessa fanns inte där innan vi rökte vår första cigarett. Du behöver inte ta livet av dig för att vara dig själv, du kan sluta. Du bestämmer över allt som händer i ditt liv, även detta!

 

Som du kanske kommer ihåg så lärde vi oss lite om hur nyfikenhet kan vara ett sätt att sätta fart på kroppens egna belöningssystem. I dag skall gå bortom vårt “Medvetna Rökande” med vår nyfikenhet. När jag slutade röka så valde jag att ha med mig en bok som jag verkligen ville läsa. Överallt där jag gick så hade jag boken med mig i min väska. Det du skall göra är att fundera ut vad du skulle vilja läsa. Finns det kanske något som du vill fördjupa dig i eller veta mer om?

 

Vad är det här bra för?

 

När du väl bestämmer dig för att lägga ifrån dig cigaretterna så kommer du att dagligen hamna i situationer där du i vanliga fall brukade tända en cigg. Om det så är frukostrasten eller elva fikat. Det är väldigt bra bestämma i förhand vad du skall göra i stället för att röka under dessa tidpunkter. Om du då har en bok som du verkligen vill läsa. Så kommer din nyfikenhet att göra dessa tidpunkter mycket mer stimulerande. Du kommer känna att du lär dig något nytt i stället för att fylla dina lungor med tjära och kolmonoxid. Endorfinerna kommer då att fylla på tomrummet som du annars hade känt då du helt plötsligt inte är med dina kollegor ute i rökrutan.

 

Detta är en av de bästa verktygen du kan ha med dig när det är dags att sluta. Se till att det händer! Ta en dag och gå till en bokhandel. Det kanske är an aktivitet som hör till ovanligheterna men du vet vad dom säger, ombyte förnöjer!

 

Övning 10

 

  • Bestäm dig för vilken bok som skall bli din kompanjon på din sluta röka resa.
  • Skaffa en vanlig bok och en ljudbok. Lägg din bok på ett synligt ställe. Du börjar läsa dagen då du lägger ifrån dig ciggen. Ladda ljudboken i din telefon. Kan vara bra att ha när du väntar på bussen, ha ha!

 

Lämna gärna en kommentar i fältet nedan, vilken bok valde du?

Ta hand om dig. Vi hörs i morgon.

Mvh

Björn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *