Röka v2

Vecka 2 (P3) – Löftet

När jag som tonåring jobbade på Shell macken i Herrljunga så kom det in en gammal man varje dag för att köpa sina Marlboro mentol cigaretter. I varje by så har man dessa profiler. Det är dom som är själva kärnan i vår hemstad. Dom här människorna blir till slut en del av dina barndomsminnen. En del av dem var totalt galna, andra mysiga och jätte roliga. Somliga verkade leva sina liv som om dom var fast i en skippande LP skiva. Samma kläder, samma rutt och samma min varje dag. Den här mannen jag tänker på var en av dessa män. Efter att jag jobbat ett par år på macken så ser jag min trogne kund komma runt hörnet. Jag plockar fram hans Marlboro paket och lägger det på disken. På vägen fram till disken snappar han upp en påse med halstabletter. Han säger med sin skrovliga röst : – I dag köper vi dom här i stället.

 

När han vankar mot dörren så måste jag bara fråga. – Vad hände med cigaretterna? Han vänder sig om mot mig, ler och säger : – Jag har rökt i över 60år, om jag visste att det var så lätt att sluta. Så hade jag gjort det för länge sedan!

 

Efter den dagen köpte han aldrig cigaretter igen. Han fortsatte dock att besöka macken varje dag, precis som han alltid gjort. Jag gissar att gubben var närmre nittio år. Min poäng är att det aldrig är för sent att sluta och att det faktiskt är lättare än vad vi rökare kan föreställa oss.

 

Vissa forskare menar att ju längre och mer allvarligt ditt nikotin beroende har varit, desto lättare är det att sluta. Då du rökt under en längre tid så har din kropp byggt upp en resistens emot drogen och din belöning är inte längre lika kraftig som den var i början då du rökte. När du ersätter nikotinkicken med kroppens naturliga belöningssystem så blir skillnaden därför mer markant och därför också belöningen större.

 

Detta är svårt att tro på när man är rädd och fylld av ångest över att en dag lägga ifrån sig cigaretterna. Det är just dessa tankar som gör att vi rökare har så svårt att ta steget och sluta. Att verkligen bestämma sig för att sluta kan jämföras med att ta årets första dopp. Rädslan förändras dock snabbt så fort man väl plaskar omkring i vattnet. De 21 dagarna som vi använder till att skapa nya vanor och tanke mönster är designade att värma upp vattnet innan vi hoppar i.

 

När vi nikotin missbrukare säger att vi skall sluta, så menar vi ofta att vi tänker gå ännu en rond mot nikotin demonerna för att se om vi slutligen kan vinna matchen.

 

Det är först när man tar beslutet att aldrig röka mer som man kan börja dra nytta av kroppens egna belönings system. När du är medveten om vad det är för fördelar du verkligen ser fram emot och vilka nackdelar du vill undvika med att röka. Först då kan du medvetet klappa dig själv på axeln när du upplever det.

 

Om du i stället hux flux  slutar att röka så har du endast tomheten av att inte röka att se fram emot. 

 

Någon vis människa uttryckte att om du verkligen vill hjälpa andra människor så är den bästa metoden att föregå med gott exempel.

 

Det är mer imponerande att se en människa gå ifrån att vara kedjerökare till att förvandla sig själv till en icke rökare. Än att titta på någon som aldrig rökt prutta sig fram igenom livet och hånle åt de som fallit dit. Det här är din chans att visa dem du älskar mest hur mycket du faktiskt älskar dem.

 

Dagens övning är den tuffaste av dem alla. Jag var nästan på väg att inte ta med den för den kommer att sätta dig på pottkanten.

 

För ett par år sedan så dog min mamma i kol. För lite mer än ett halvår sedan så fällde min dotter lite tårar när vi pratade om farmor. Ella (8år) bad mig i den stunden att sluta röka och jag lovade då att jag skulle göra mitt allra bästa för att lyckas med detta, inte bara för min men också för hennes skull. Givetvis så var hon tvungen att ge mig en jätte kram och säga tack medans hon torkade sina tårar. De följande veckorna var det inte längre så trevligt att “Medvetet Röka”. Nu var det helt plötsligt på riktigt!

 

Här är en av mina anteckningar ifrån mid “Medvetna Rökande” :

– Nu är jag här ute och tjuvröker igen, smakar skit gör det också. Helvete!!

 

Med risk för att många av er hoppar av så ger jag er ändå den här övningen.

 

Övning

  • Välj en person som du älskar. En person som du vet älskar dig tillbaka. Berätta om att du försöker sluta röka berätta att du skall försöka sluta inte bara för din egen skull utan även för deras.

 

Om du inte har någon som du älskar eller som älskar dig tillbaka så vet jag inte vad jag ska säga. Det här är inte terapi, haha! Skaffa en hund!

 

Vi hörs i morgon!

Mvh

Björn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *