Röka v2

Vecka 2 (P2) – Kostnaden

Vi rökare talar ofta om att ta farväl av cigaretterna, vad händer om vi ändrar på den tanken och i stället ser på det som att vi slår oss fria ifrån dem?

 

Det finns egentligen ingenting att ta farväl av. För 15 år sedan skulle man kunna säga att man gav upp det sociala umgänget. På den tiden kunde man röka på krogen och lite var som helst. Men om vi är helt ärliga med hur det ser ut i dag så är det faktiskt så att rökarna inte längre är målgruppen som går först. Vi hamnar utanför nattklubben frysandes och huttrandes på en terrass, medans de som har koll på läget rockar loss på dansgolvet. Dags att se verkligheten som den är. En gång i tiden så såg man på cigaretten som något rebelliskt. Nu när vi har fått in all data på vad rökning gör med våran hälsa så är det inte längre coolt att röka, bara dumt…

 

Men vad är det som vi rökare faktiskt uppoffrar då vi röker?

 

Hälsa, lycka, sinnesro, energi, pengar, självförtroende, mod, karaktär, frihet.

 

Här är lite information kring den ekonomiska biten av att röka :

 

  1. Låt oss säga att vi röker ca 20 cigaretter per dag. Då hamnar den totala kostnaden på ca 20 000kr per år. En vit Europeisk mans genomsnittliga ålder är ca 85år. Låt oss säga att vi börjar röka på heltid när du är 20 år gammal. Detta ger oss 65 år som rökare… Vi håller tummarna att vi lyckas överleva i 65 år som rökare. Det är ju faktiskt så att vi som röker lever i genomsnitt 10 år mindre än de som inte röker. Detta innebär att vi skulle kunna stryka med redan som 45 åringar om vi är bland dem som dör under medelålders röknings relaterade sjukdomar. Men nu skall vi inte vara pessimistiska!
  2. 65 år gånger 20 000kr = 1 300 000kr
  3. Att lösa en jordenrunt resa där du spenderar 4 månader på resande fot och upplever världen, skulle kräva en budget på ca 60 000kr. Detta innebär att vi som icke rökare skulle kunna resa jorden runt hela 21 gånger under vår livstid.
  4. Om du inte är intresserad av att åka jorden runt 21 gånger så kostar en privat resa till rymden med Amerikansk företaget Space Adventures endast 700 000kr. Känn på den informationen lite…

 

Övning

 

  • Visualisera en resa som du skulle vilja åka på för dina “Sluta Röka” pengar.

 

 

Ha D!

 

Mvh

Björn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *