Röka

Vecka 1 (p2) – Så funkar hjärnan!

Så här funkar hjärnan.

 

 1. Se cool cowboy röka.
 2. Testa röka, känna sig som cool cowboy.
 3. Må bra av Nikotin. Memorera och repetera.

 

Där har du vad som hände när du rökte dina första cigaretter. Det är så vi människor är uppbyggda. Ända sedan vi bodde i grottor för tusentals år sedan. Det är så vi lär oss att överleva.

 

 1. Se röda bär
 2. Smaka röda bär, mums!
 3. Må bra av bär, memorera och repetera.

 

Ju längre fram vi kom i evolutionen desto smartare blev vi. Så då utvecklade vi nästa steg i kedjan.

 

 1. Se kaka.
 2. Smaka på kaka, socker är gott!
 3. Må extremt bra av socker, memorera och repetera.
 4. Nästa gång vi är ledsna. Pröva äta kaka för att genast må bättre.
 5. Smällfet!!!

 

Precis bakom ditt pannben så har du den del av hjärnan som tar rationella beslut (Prefrontal Cortex), här sitter vår personlighet. Det är den yngsta delen av vår hjärna. Den del som utvecklats på senare år i evolutionen. Denna del av hjärnan är känslig för stress. Den stängs av när vi hamnar i stressiga situationer. Så för mycket stress får oss att agera som grottmänniskor.

 

Längre bak i en annan del av hjärnan (Posterior Cingulate Cortex) lagras våra begär. I denna del lagras information som att man känner sig cool som en cowboy när man röker. Den här delen av hjärnan utvecklades långt innan vår rationella del av hjärnan. Så den är mycket mer stryktålig. Den stängs inte ned av stress.

 

När man kastar cigaretterna och slutar röka, utan att förbereda sig, vad händer då?

 

Stressen ifrån att du inte får din dagliga dos av nikotin gör dig till en röksugen grottmänniska. Trots att du har lovat dig själv att du ska sluta så sitter du helt plötsligt där och puffar. Det är omöjligt tänker du och så röker du igen.

 

Nu fattar vi hur det funkar. Så vad kan vi göra med denna informationen?

 

Det jag gjorde när jag förberedde mig för att sluta röka var inte att kasta ciggen. I stället så började jag tänka på vad som egentligen händer när jag röker. Jag kallar det “Medvetet Rökande”. Detta leder oss till en av de viktigaste övningarna som vi kommer att göra under våran inlärnings tid.

 

Övning

Från och med i dag så skall du använda dig av “Medvetet Rökande”. En medvetet rökande tanke kan tex se ut så här – “Smakade som en askkopp i munnen efter min morgon cigg”. Så från och med i dag och tre veckor framåt skall vi alltså studera oss själva med ett mer nyfiket sinne än tidigare. Inte dömma, bara studera!

 

Den ena fördelen med denna övningen är att vi inte längre går på autopilot igenom vår dag. Men här finns också en gömd belöning. När man som människa är nyfiken på något så bildar hjärnan endorfiner. Endorfiner är kroppens naturliga lycko-knark. Så genom att studera vårt eget beteende så skapar vi helt nya uppfattningar om våran “coola cowboy”.

 

Det vi gör  är att vi laddar vår hjärna med andra begär. Så när vi blir grottmänniskor i framtiden så kanske vi sliter upp kylskåpet och tar ett äpple eller går på en promenad i stället för att röka. Om detta känns konstigt för dig i dag. Så ber jag dig att lita på processen. Just do it!

 

Om jag kan göra det, så kan du det med!

 

Må väl

//Björn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *