Röka

Vecka 1 (p3) – Nikotin!

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här funkar nikotin!

En billion människor röker i världen. En av fem dör i rökrelaterade sjukdomar. Fem miljoner människor dör varje år på grund av cigaretter. Livslängden på en rökare är i genomsnitt 10 år kortare än på de som inte röker. Det här är fakta. Ingen ursäkt som vi rökare kan komma på ändrar på dessa siffror.

 

Det som är intressant med denna sortens information är att den faktiskt får oss att röka mer. Vem som helst som läser dessa data förstår att man inte ska röka. Icke-rökarna fnyser åt rökarnas dumhet medans rökarna fnyser åt siffrorna. Vi vet redan att det är farligt att röka och att höra att vi förmodligen kommer att dö på grund av det, ökar stressen i våra liv. Vid det här laget så vet vi vad stress gör med våran hjärna. Den förvandlar oss till röksugna apmänniskor och så helt plötsligt så röker vi igen. Produkten i sig själv är genial, låt oss ge tobaks industrin en stor applåd!

 

Varningstexten som finns på paketet ökar alltså chansen att vi som rökare plockar upp ännu en cigarett. Hur många gånger har man inte funderat på den där varningstexten. Jag menar det är ju helt sjukt att sälja något med en stor skylt på “Köp den här så kommer du dö!”. Texten har omvänd effekt på oss rökare. Den skapar en stress som får oss att röka. Vilken genialisk idé!

 

När jag förberedde mig för att lägga min focus på andra saker än cigaretter så lärde jag mig hur själva drogen nikotin fungerar. Det hjälpte mig slutligen att ta mig ur dödsgreppet. Här är mina anteckningar :

 

  • Nikotin är den snabbaste drogen att bli beroende av, i hela världen.
  • En puff på en cigarett aktiverar nikotinet snabbare än en injekterad dos med heroin.
  • En halv timma efter den senaste cigaretten så är halten av nikotin i ditt system halverad. (Då börjar hjärnan skicka signaler att det är dags att fylla på igen. Det är därför en rökare ofta röker ett paket om dagen).
  • Det tar sju sekunder för nikotinet att aktiveras i vårt system ifrån stunden då vi drar vårt första bloss.
  • Då vi slutar att röka försvinner drogen ut ur kroppen på tre dygn. Efter tre dygn är det alltså bara de inlärda vanorna vi brottas med.

 

Det som händer i vårt “Medvetna Rökande” är att vi laddar upp vår hjärna med alternativa vanor. Vi förbereder vår inre “grottmänniska” för dagen då vi ska slår oss fria.

Eftersom nikotinet är en så snabb drog att aktivera och på samma sätt lämnar kroppen i hög hastighet så är en rökares dag fylld av korta nästan omärkbara ångest attacker. Varje gång vi rökt färdigt cigaretten så reagerar hjärnan på den minskande halten av nikotin. Vi slutar alltså röka 10 – 20 gånger per dag.

 

Att inte behöva stanna på macken för att köpa cigg, lägga pengar på att ta livet av sig själv, fundera på när man skall röka nästa cigg, leta efter paketet eller tändaren plus hundra andra små ticks som vi rökare sysslar med. Det är den största frihets känslan för mig när jag verkligen slutade. Jag inser först nu hur jobbigt det var att röka men det gjorde jag inte då.

 

Det tar 21 dagar att skapa en ny vana. När du vill ändra på något som du gör av gammal vana så behöver du 21 dagar av konstant repetition av en alternativ metod. Du har då skapat ett nytt memorerat mönster.

 

Däför skall vi fortsätta att “Medvetet Röka” i 21 dagar. 

 

Den här gången ska vi försöka sluta röka på riktigt. Vi har en tuff motståndare i nikotinet, vi måste vara väl förberedda. Lita på processen, lyssna inte på den där röksugna grottmänniskan. Du är smartare än så!

När det är dags för oss att skära ned eller sluta. Då finns det bara två siffror som är viktiga.

  • 3 dagar = nikotinfri.
  • 21 dagar = icke rökare.

Man skall inte glömma att rökar vanan fortfarande kommer finnas där. Det är bara genom att vara medveten om vad som händer och sker som du kan välja att vara en icke rökare. Efter hand så kommer icke rökaren ta över och du kommer att kunna njuta av segerns sötma, jag lovar!

 

Dagens övning är väldigt lätt… Fundera på hur många cigaretter du röker på en dag. Det enda vi gör för tillfället är att vi blir mer och mer medvetna om vad som faktiskt pågår. Glöm inte att fortsätta att “Röka Medvetet”.

 

Mvh

Björn

Ps. Lämna gärna en kommentar i fältet nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *