Röka v2

Vecka 2 (P1) – Listan

Det finns ingen naturlig koppling mellan människan och cigaretterna. Nikotin är en drog som egentligen inte hör hemma i våra kroppar.

 

Nästa gång du ser en nyfödd bebis så kan du för skojs skull testa att ta ett djupt bloss och sedan blåsa ut röken i bebisens ansikte. Förmodligen skrek hela din hjärna helt plötsligt, Neeeeeej!

 

Varför är det mer ok för dig som vuxen att utsättas för röken än barnet? Denna rök som innehåller inte mindre än 70 cancerframkallande ämne.

 

Barnet var en gång du och den vuxna människan var tobaksindustrin. Det borde vara olagligt att göra reklam för en produkt som dödar 5miljoner människor om året.

 

Dagen du väljer att lägga ifrån dig cigaretterna så börjar din kropp att läka skadan som tjäran, kolmonoxiden, nikotinet plus den skada som alla de andra 67 giftiga ämnena orsakat.

 

Här är några fakta om hur din kropp läker då du slutar att röka :

 

  • Tjugo minuter efter att du tagit ditt sista bloss så sjunker ditt blodtryck och din hjärtfrekvens.
  • Trettio minuter efter att du fimpat din cigarett så är nikotinhalten i ditt system halverad.
  • Tolv timmar senare så är kolmonoxid halten i din kropp normaliserad igen.
  • Tre dagar efter att du slutat är din kropp nikotin fri
  • Två veckor efter fimpning så börjar de fysiska prestationen återställas. Såsom syre upptagning och uthållighet ökar. Efter två veckor kan man också uppleva en märkbar förändring i att man inte hostar lika mycket.
  • Tre veckor in i din nya livsstil så har din hjärna accepterat icke rökning som en ny vana. Man kan också säga att den återupplivat din gamla vana att inte vara en rökare.
  • Fem till tio år efter att du slutat så är din kropp helt återställd.

 

Vad man skall tänka på är att varje cigarett orsakar skada. Det man inte vet är när den totala skadan blivit så alvarlig att den inte går att laga. Varje cigg kan därför liknas med att spela rysk roulett.

 

Att vara rädd för att sluta röka är att leva i skräck att inte ha tillgång  till något som sakta men säkert håller på att döda oss. Samtidigt som när vi röker är vettskrämda att vi kommer utveckla någon slags dödlig sjukdom under tiden vi faktiskt röker. Helt galet när man tänker på det!

 

Övning

  • Gör tre likadana listor med anledningar till varför du vill sluta röka. Dom behöver inte vara större än en post-it lapp. Placerar dessa listor på de platser där du i dagsläget förvarar dina cigaretter. Om några veckor kommer vi inte hitta ciggen där, endast anledningarna till varför du ville sluta röka.

 

Mvh

Björn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *